Crannk intervjuar Battering Ram

Battering Ram är en grupp som jag fick upp ögonen från först av allt min kompis Marie (du vet vem du är! 🙂 ), och dels från vår partner Kingart Music. Och när jag lyssnade på deras debut-platta så kände jag direkt att det här är min typ av musik. Musik du inte kan sitta still till, ni vet!

Jag fick chansen att göra en intervju via mail med bandet, och den kommer här:

Hallå Battering Ram!

Tack för att ni ställer upp!
Hallå där, vi ställer gärna upp och är glada att få dela med oss av vad vi håller på med och har på G..Hoppas svaren funkar, givetvis ska du ställa följdfrågor om vi svamlat iväg någonstans så det icke går att begripa😉

Kan ni berätta vilka ni är? Och var ni kommer ifrån?
Vi är fyra grabbar som tidigare spelat i en mängd andra band genom åren av olika slag, men i detta band är besättningen enl. följande: Johan Hallström sång, Jocke Ståhl bas, Jonas Edmark Gitarr och Tony Trust trummor. Samtliga har mer eller mindre tillbringat hela uppväxten i Filipstad där vi upplevt 80-talsmetallen när den var typ färsk.

Namnet Battring Ram, vad kommer det ifrån? Saxon? Eller bara att ni vill låta som en murbräcka?
Namnet växte fram som ett passande förslag då den musik vi vill förmedla har karaktären av att vara ”rakt på utan omsvep” alltså lättlyssnad rak hårdrock med ett grymt tryck. (Vi fick omdömet ”öldrickarrock” vid ett tillfälle…)

Namnet/objektet Battering Ram hade vi så klart sett då Saxon alldeles innan vi skulle hitta ett namn till projektet släppt material med det namnet, men det gör inget då Saxon är ett av alla band som influerat oss genom livet.

För min egen del så tycker jag att ni har en liten egen nisch, men jag känner att jag hittar lite Mustasch blandat med en del Sparzanza. Men det är vad jag tycker. Vad har ni för influenser?
Till vår stora glädje får vi ofta höra att vi hittat just en egen nisch vilket vi är grymt glada och stolta över. Tror det handlar om att vi paketerat någon form av 80-talshybrid i ett modernt sound med en ljudbild vi varit mycket noga med då det gäller just ”tryck och fläsk” som vi brukar säga. Musiken vi gör har nog influenser från en mängd olika band ex. Black Sabbath, Judas Priest och just Mustasch, vi får ofta höra att det låter lite Mustasch vilket vi ser som ett bra betyg, så det är nog en bra iakttagelse av dig.  Om det sedan låter en gnutta Sparzanza så är det ju kul då det är ett gött band från vår grannkommun (Karlstad)

Hur gör ni er musik speciell? Varför ska jag lyssna på er och inte Mustasch?
Tror att våra individuella inspel och handpåläggning på det vi gör kan bidra till att musiken kan te sig speciell och att vi har en solklar plan hur vi vill låta.

Vår musik skall vara rak, enkel och lättlyssnad för att nå en bred publik, dessutom är ljudbilden en viktig detalj som vi och vår producent (Krolle på ES music) varit med och jobbat fram.

Du ska lyssna på oss p.g.a. att vi inte låter så ”mainstream” som många band kan göra i dag. Dessutom är den musik vi gör ett mästerverk på en mix av vad fyra personer upplevt som det bästa av musikleverans under 80-talet m.m. Vill nog inte säga att du ska välja bort Mustasch då vi mer än gärna skulle åka runt o gigga med dem när detta coronaskit är över, dessutom har de ju lite Värmland i bandet.

Lyssnar man på singlarna ni släppt nu på sista tiden så känns det lite som att vi kan förvänta oss musik som låter så som vi känner igen från förra plattan?
Ja!! det hoppas vi verkligen, det är ju mycket viktigt att när man lyssnar på låtarna skall det givetvis gå att höra vilka man lyssnar på. Låtarna på kommande platta är liksom baserade på samma tänk som debutplattan, men givetvis vill vi så klart utveckla både oss och musiken dock utan att vi frångår den plan vi har på hur vi vill låta som band.

Ni har släppt en platta. Den blev uppmärksammad, och jag antar att ni hann vara ute spela lite innan den, men har ni hunnit bygga upp någon form fanbase?
Plattan släpptes 25/1-20 och vi hade ett antal gig bokade, några kunde vi genomföra men under mars blev det stopp och avbokningar. Vi har haft förmånen att hinna bygga en fanbase genom det vi ändå han att gigga, sedan fortsatte jobbet med olika aktiviteter på sociala medier, livestreams (mycket uppskattat) och att vi portionerar ut nya singlar i ett typ av flöde. Det är vårt sätt att i nuläget ytterligare bygga vår fanbase, men självklart hade vi ännu hellre åkt runt o spelat för att följa upp releasen av vårt debutalbum som ändå blev grymt väl mottaget.

När nästa platta kommer ut, hur ser ni att ni kan promota den? Jag menar, om vi bortser från Coronan och alla restriktioner, går det att starta ett rockband nu och försöka komma ut och lira? Hur sprider man sin musik i Sverige idag?
Utöver vårt eget jobb kommer vi ta hjälp att promota den på bästa sätt såtillvida att den ska nå recensenter, radiostationer o.s.v. i alla former av forum. Att få en bra recension ger en bra boost i marknadsföringen medan dåliga kan missgynna oss, men den risken tar vi. Det går utmärkt att starta rockband och komma ut o lira, man ska däremot ha lite tur och inte vara rädd för att ta hjälp för exponering på de sätt som står till buds. Musik sprids på sociala medier i dag till den stora massan, sedan är nog ”vinyler” ett smart grepp i vår genre just nu. (Vi har vår debutplatta på vinylpressning i detta nu och kommer släppa en begränsad utgåva i vår)

Hur ser hårdrockscenen ut där hos er?
Om du syftar till hur det ser ut i vår stad så är det väl typ vi och ett band till som sliter i hårdrocksegmentet och vi har väl för tillfället något bra ställe för utomhusgig, dock inget gött ställe att spela inomhus på.

Crannk (som jag varit med och grundat) är väldigt stora i Australien, och där finns det en levande marknad för nya band. Jag tycker inte att det finns det i Sverige. Håller ni med?
Tror nog det finns en levande marknad till en början just för att starta ett band och få nån spelning genom något studieförbund eller liknande i ett tidigt skede. När man sedan ”kliver upp lite” och vill lira förband, deltaga i festivaler eller turnera så är det nog lite svårare och det är väl då man/vi får jobba på ännu mer för att synas/höras på rätt ställe för rätt personer.

Vad tänker ni med bandet, är det en fritidssysselsättning, eller siktar ni på världsherravälde? Hur ser planerna ut?
Vi kommer att gasa på så mycket vi orkar och kan så får vi se hur långt det bär…
Att växa ur kostymen fritidssysselsättning är målet, ingen tvekan där.

Primärt är planen att släppa ytterligare singlar, ett antal är i stort sett klara för inspelning, släppa vinylen under våren och en ny fullängdare typ framöver 😉 Sedan har vi lite på g som kommer yttra sig när det s.k. går i lås. (Återkommer gärna om det..) (Jag ser fram emot det!)

Ni börjat släppa singlar. Jag gillar verkligen låten ”Rage”. Är det en ny platta på gång?
Yes!! Den kommer släppas framöver…beror nämligen på i vilken regi den kommer släppas. Plattan kommer bli en fortsättning på vår debutplatta och ni kommer garanterat känna igen oss.

Till slut, så skulle jag vilja tackar er för att ni har tagit er tid att besvara mina frågor och jag hoppas att vi ses därute nån dag!
Tack själv och som sagt hoppas vi ses!!
Mvh
Battering Ram

Tack som fan själv Battering Ram! Det blev ju en bra intervju och det känns lite som “the beginning of a wonderful friendship”!

Foton tagna av: Johan Thunberg

Här finns Battering Ram:

Facebook: https://www.facebook.com/BatteringRamOfficial/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCQHD6v4JTd4XatpjtFBEEbQ

Instagram: https://www.instagram.com/batteringr/

Spotify: https://open.spotify.com/embed/artist/5ZE8smCT2oR50Kq9yLZ3GW

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.