När jag ändå sitter och försöker jobba…. / While I’m trying to get some work done…

(For the English version of this post, please scroll down!)

När jag sitter och jobbar och väntar på att mina system ska jobba färdigt… och dessutom, känner att jag måste spela en låt för er….

Jag ligger i lite off-läge just nu, har massor att göra på jobbet, och mina tankar är mest på kryssningen jag ska göra, ja då måste jag ju spela denna norska låt för er….

Men då blev jag lite så att jag måste avslöja en hemlighet…. Jag älskar Skambankt! Och inte bara för musiken…. Jag är ju till hälften av norskt ursprung. Min farsa är från den här lilla staden som heter Harstad, som ligger långt upp norr! En fantastisk stad, och fantastiska människor! Så jag känner att jag har inte bara Sverige att skriva för, utan även Norge…

För alla hårdrockare så är ju Norge mest Black Metal, typ Dimmu Borgir, Burzum, Imortal, Enslaved…. ja jag kan fortsätta hur länge som helst, det var ju från Norge som black metal slog igenom (ja jag vet, det finns svenska och brittiska storheter som har hjälpt till, men allvarligt, vilka har “bäst” rykte?).

Men här ska jag lyfta ett norskt rockband. Ett band som jag får många Ebba Grön / Imperiet – vibbar från. Nämligen Skambankt. De är från staden Stavanger, och har utvecklats från grupper som t.ex. Kaizers Orchestra. Sjunger än så länge bara på norska. Ibland väldigt hårdrock….:

Men oftast rockigt:

 

Och från senaste plattan, där de har utvecklats vidare:

Men när jag skriver inser jag att det är ett allt för komplext band att summera så här kort…. Antar att jag kommer få anledning att komma tillbaka till dessa herrar då jag tycker att det är fantastiskt bra musik!

Vad tyckte du? Tittade du på videofilmerna? Berätta vad du tyckte! Ska jag ta upp mer sån här musik?

ENGLISH:

While still working and waiting for my system to function completely … and moreover, feel that I have to play a song for you ….

I’m in a little off-mode right now, have a lot to do at work, and my thoughts are most of the cruise I’m about to take, Well, then I feel I have to play this Norwegian song for you ….

But then, playing this norweigan band I felt compelled to tell you a secret….. I love Skambankt! And not just for the music….. I’m half Norwegian. My old man’s from this small town called Harstad, way up north! An amazing city with amazing people! So I feel, I’m not just a swede writing, have to stand up for Norway as well…

All of the metal-fans knows about Norway, it’s like the capital of Black Metal (with bands like Dimmu Borgir, Burzum, Imortal, Enslaved and so on), they defined Black Metal (and yes I know, there are Swedish and even Brittish bands who might have started it)

But now I’m gonna praise a Norwegian rockband! Kind of make me think about bands like Ebba Grön / Imperiet. And it’s “Skambankt”. They’re from Stavanger and developed from different bands. So far, they only sings in Norwegian. But sometimes it sounds like hard rock…:

But most often, most like rock:

And from the latest album where they developed further;’

But the more i write I realize that it is a too complex band to summon this short. Guess I will have to write more about these gentlemens, because I think they are great!

Did you look at listen to the videos? What do you think about the musik? Would you like me to write more about this? Tell me!

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.