Recension: Tüstnad – Välkammad & Jagad

Det första som slår mig när jag hör introt till första låten är att, nu jävlar har Tüstnad ändrat sitt sound! Jag hör ju att det samma band, men inte alls samma musik, det är ett helt annat sound nu. Det är mera aggressivt, mera “up yours” typ.

Proggen som jag tyckte var genomgående på förra plattan har den här gången förädlats till den tidiga svenska punken.

Det var sådan skillnad från förra plattan att jag fick lov att spela musiken för min sambo, och vår gemensamma tanke var “Thåström“! Nu är ju konceptet Thåström är ju ganska brett dock. Men i det här fallet så är svaret Ebba Grön! Vibbar av tidig svensk punk, och till och med så hittar vi Ebbas saxofon! Det finns förmodligen flera influenser här, men jag är lite för dåligt bevandrad i gammal svensk punk, så jag nöjer mig med Ebba och Thåström.

Men missförstå mig rätt, det är inte en punk-skiva. Jag kan fortfarande hitta en gnutta progg, och gränsland till tidig hårdrock. Rötterna typ. Men nu jävlar är det punkigt som fan! Och det ska spelas på hög jävla volym! Det svänger som fan, det slammrar, och jag sitter och stampar takt och headbangar på samma gång – vilket gör det lite svårt att skriva…

Jag kastas tillbaka till min ungdom, med svängig punkrock som har texter som tar ställning. Och, ja, beskrivningen av samhället är kvar, även om jag hade kunde ha lite mer… lite mera tydligt. Men det gör inget. Den här gången tycker jag verkligen att bandet har hittat sin stil. Det är skitigt, det svänger, det är punk! Och avsaknaden av skrik som jag “klagade” på förra gången, ja det problemet är löst! Det skriks och det är så mycket känsla i musiken här! Kim har så mycket känsla i sin röst så man vill bara höja volymen ytterligare!

Ska jag sammanfatta plattan så finns det bara ett ord: MER! Jag vill ha mera Tüstnad! Det är så jävla bra ösig musik så man vill bara ställa sig upp och hoppa och skrika!! Det är till och med så att balladen “Kom hem” är så jävla bra, jag som hatar ballader!

Om jag måste hitta något som är dåligt så är det för få låtar, jag vill ha fler! Och låtarna är för korta! 🙂

Och ska jag vara lite Mårten, så ja – det är Motörhead-skitigt!

Fantastiskt bra, det här ska bara ut! Riktigt bra jävla skit! KOM IHÅG ATT SKRUVA UPP VOLYMEN!! 🙂

Recensionen utökas när skivan kommer ut på Spotify, och här kan du läsa min recension om förra skivan; Flätad & Kränkt

Och här hittar du Tüstnad:

Facebook: https://www.facebook.com/tystnadband/

Här kommer en Spotify-länk, men kolla videorna längre ner…

Här kommer ett par låtar från plattan:

Tüstnad – Vrå:

Och balladen jag gillar: Kom Hem

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.