Peps intervjuar Bellybuster

I november så fick jag möjligheten att snacka lite med bandet Bellybuster. De hade precis klarat av soundcheck innan de ett gig på Bomber Bar i Motala. Bandet, som kommer från Växjö består av:

Tomas Olsson, sång och gitarr
Martin Javerbrant, bas
Beo Kjellsson, trummor
Wincent Ek, gitarr

Bandet lirar klassisk hårdrock med drag av AC/DC, Clutch, The Black Crowes, The Cult m.fl. Till en början så var det Beo jag pratade med och medan vi väntade på de andra så pratade vi lite om hur det går för Bellybuster idag:

Beo: Jo, vi är inne i en expansiv period, vi satsar stort med vår första fullängdare. Efter alla år tillsammans. Det har tagit ett tag, men nu är vi äntligen här. Nu är det ju giggen som står här näst på agendan. Här kommer Tomas också!

Samtidigt så ramlade Wincent in också, så då beslöt vi att jag inte ska försöka urskilja vem som är vem utan svaren som kommer nedan tillhör Bellybuster.

Så, vad säger vi om giget i kväll då?

Det ska bli skitkul. Vi har varit här en gång tidigare men då var vi förband till de fantastiska Bonafide. Men ikväll kör vi själva. Det är ett schysst ställe. Bomber Bar. Det är verkligen ett bra ställe. De tar hand som sina band, har bra utrustning, jättetrevligt folk, kunnig personal, bra loge. Riktigt bra rock-hak. Hoppas klubbdöden inte drabbar dem, det vore för jäkla trist.

Här följde en liten diskussion om klubbdöden, och utbudet av barer och musikkultur i min hemstad Eskilstuna. Den blev lite rörig så jag hoppar över den! 😊

Skitsamma! Nu ska vi ju prata om Bellybuster! Ni har ju precis släppt en debut-platta eller hur?

Japp! Första fullängängdaren och ett par singlar innan dess.

Ja den svänger ju som fan! Men hur skulle ni beskriva ert sound?

Jaa.. ehh… Någonstans mellan AC/DC och Clutch… Vi brukar hamna där någonstans. Det är bredbent och typ typ, du behöver spela lite luftgitarr rock!

Hahahaha!!! Ja va fan, det är ju lite så… Själv fick jag lite känslan av allt du sa, och kanske lite country och en lite mysko släng av Eddie Meduza!!

Ja varför inte! Det låter lite som allt som vi täcker in… hahaha! Har ju spelat en gång med Eddie Meduza, kanske därför? Hahaha! Jag spelade med Eddie en gång. Det var en kille som fyllde 25, han bodde i Tingsryd. Vi var bandet och Eddie var gäst, och kom upp och gästspelade på ett par tre låtar. Och sen började han slåss på scenen och vi fick lov avbryta hela skiten! Det var roligt… Hahah! En höjdpunkt i karriären!! Hahaha!

Alla: Hahahahaha!

Det här är Eddie Meduza (till kidsen som inte vet vem det var):

För att övergå till allvar. Ni pratade om singlar och ep och nu fullängdare, men ni har ju hållit på ett bra tag nu. När och hur bildades ni?

Runt 2002/2003 bildades vi. Då var det Beo, Martin, och jag, Tomas och en kille som heter Johan Malmgren som sjöng. Och precis när vi började känna oss mogna att ta nästa steg så slutade Johan som sångare och då tog jag över (Tomas), och det tog lite tid att bygga upp den nya gruppen och fixa den nya sången, så det är ju en anledning till det tagit lite tid. Och sen för tre år sen kom Vincent med i bandet och då tog det fart på riktigt. Så vi har haft lite olika steg på vägen så att säga.

Känns ju som ett ganska naturligt steg för ett band känner jag, och det känns lite som att det kanske var bra, för Bellybuster har ju hittat ett sound som är eget och bra.

Sen började vi prata lite om varför det dyker upp så mycket band i Växjö just nu. Eller just nu? Jag hade en intervju med Frontback ett par dagar tidigare så frågan behövde ju ställas:

Är det något som är på gång i Växjö just nu?

Ja det är en jävla massa band som rör på sig, och sen har vi ju Bullet så klart! Och så har vi ju Thundermother med Filippa, så det är ju klart, det rör på sig. Så det är ju så, rockens sista utpost är ju i Växjö! 😊

Hur går ett band som Bellybuster vidare nu då? Släppt en platta som svänger som fan, men hur går ni vidare?

Vi är väl ett band som vill gigga, vi trivs väldigt bra på scenen. Så mer gig, festivaler, utomlands kanske. Ett management hade inte varit fel. Vi själva försöker så gott vi kan, men det är ju musiken vi gör bäst ihop. Sen har man allt det administrativa och jaga gigg. Vi kämpar ju verkligen och pushar varandra för att få ihop det. Vi är musiker, inte manager….

(Ny röst vet inte vem) Jag har ju följt hela resan sen Tomas slutade och det måste ju vara en 8- 10 år sedan, då spelade jag i ett stoner band som höll till i samma byggnad som er och då kände jag Beo sen tidigare, så jag hörde ju er med den där nya sångaren… och jag tänkte, att det kan nog bli nånting! Så vi blev ju triggade av er!

Jag har ju en liten rolig historia där också om plattan. Vi tog kontakt med producenten till Clutch för mixning och mastering.

Vi började med skivan och vi var så gott som klara, det skulle bara sättas ihop. Och vi känner ju mycket folk som gör detta och gör det bra, och vi undrade, ska vi leta lokalt efter folk, eller hur ska vi göra. Så vi letade efter en minsta gemensam nämnare. Och då kläckte Tomas iden, vi gillar ju alla Clutch, så jag tog på mig att kontakta honom, och mailade vår musik och talade om att vi är osignade och vi undrar om du kan ta oss under dina vingar. Typ. Och han svarade väldigt snabbt: Jaja, det är right up my alley, det passar mig perfekt och han blev supertaggad! Så det var ju bara att sätta igång det samarbetet.

Måste vara en skön känsla, när man har ett sound man tror på och sen får en sån stor producent att också gå igång på det.

Verkligen en jätteboost för allas självförtroende. Och sen satte han huvudet på spiken när vi skickade iväg låtarna. Vi gav honom fria händer liksom. Och när han skickade tillbaka så sa vi att WOW! Det var ett oväntat sound, men det är ju vårt sound. Han tog ett klassiskt rocksound och gjorde det modernt och gjorde oss superglada. Låtarna är ju vi, men han har preppat soundet lite.

Men det hörs ju i videon till “When the morning comes” – Villken jävla stänkare!

Men har du sett videon till “Hell”? Kolla in den också, det är samma snubbe som gjort den, den är kanon!

Hör blev det lite allmänt snack, så jag avbröt med lite….

Här kommer lite Ja och Nej frågor. Typ:

Öster eller Lakers?

En jävla kakafoni, helt omöjligt’!

OK, en lite känslig fråga… Vin eller öl

Både ock, bara det är nån form av dryck!

Den här frågan var lite konstig, men Metallica eller Maiden?

Oh shit… Vilken jävla fråga! Hahaha! (2 minuter senare…) Efter mycket debatterande så säger vi att det är oavgjort!

Refreshments eller Eddie Meduza?

Eddie!! (sen en lång diskussion om vilka som sett Refreschments och om det är dansband eller inte… Vi lämnar den frågan!)

En sista fråga: Bandet kraschar på en öde ö. Vem äter ni först?

Alla utom Martin: MARTIN!! HAHAHA!

Nu sätts lojaliteterna på prov här…

Fem minuter snare…(går inte att höra vad de säger…)

Nä, vi svälter ihjäl istället… Hahaha!

Det var väl allt jag hade. Men, två sista grejer:

Vad kan publiken i Motala förvänta sig?

Energi! Glädje och klassisk rock n roll!

Och kan ni hitta en liten hälsning till era fans?

Ja va fan… rock n roll, bira…. party! NEJ Va fan, De som inte kan komma hit i kväll, ta er till Växjö 27 dec, då har vi releasefest för vinylskivan! (Peps: Ledsen, jag hade inte tid att skriva ut intervjun i tid) Det är på Bullets bar. Bandet Bullet har startat en bar. Det är rock och korv och öl!

Hörrni, det var allt jag hade! Tack så mycket för detta grabbbar, och jag hoppas att det inte är sista gången vi hörs!

Bellybuster – When The Morning Comes:

Och här är plattan på Spotify:

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.