Intervju: Knogjärn – Metal core på svenska!

Ett band som varit lite i ropet här i Sverige sista tiden är gruppen Knogjärn från Karlstad. Detta bl.a. efter en uppmärksammad video som behandlar senaste tidens flyktingströmmar. Jag såg den videon och blev väldigt intresserad av bandet och dess musik, lyssnade mycket på deras debutalbum som finns ute nu. Jag tycker faktiskt att det är ett av Sveriges mest intressanta band just nu!

Så jag ringde upp sångaren Kim och fick tag på en ganska förkyld kille på väg med bandet till Göteborg och en spelning på Sticky Fingers.

Hej Kim! Hur är läget?

”Jo tack, ganska förkylt men annars är det ok. Vi är ju på väg till Sticky Fingers för en spelning tillsammans med Kill the kong!”

Schysst! Men kan du ta och presentera dig och bandet lite för de som inte vet vilka ni är?
(och här blev det lite tokigt, det hände något med uppkopplingen så min inspelning av samtalet är jäkligt risig, men jag ska försöka sammanfatta vad som sades)

”Ja, vi är ju Knogjärn, vi spelar metal core och vi kommer från Karlstad. Bandet består av mig, Kim på sång, Rasmus på bas, Markus på gitarr och Johan på trummor.

Knogjärn

Knogjärn

Vi startade egentligen som ett annat band som hette In Spite, och vi lirade lite samma musik som idag, fast med engelska texter. Sen släppte vi en låt som hette Knogjärn och då passade vi på att byta namn. Den var ju på svenska och vi tyckte att det här var grejen, det var väldigt kul att köra på svenska, och sen köra samma musik, inte unikt men i alla fall inte så vanligt.

 Vi tyckte att Knogjärn var ett jäkligt passande namn. Det talade liksom. Och så fattar folk att det inte är dansband vi spelar!”

Ja det är ju ganska ovanligt, och det var faktiskt min nästa fråga… att ni valt att sjunga på svenska?

”Vi kände att var väldigt roligt, och det lät bra. Det är ju jävligt svårt, man kommer ju inte undan med så mycket. Det finns en risk att det låter jävligt blajjigt liksom, om folk förstår ju vad man säger. På engelska kan man dra till med något som låter lite coolt så kan man bygga på det. Men här måste man stå för vad man säger, och det är ju dessutom väldigt roligt!”

Ni har ju faktiskt, till skillnad från många andra band som sjunger om drakar och demoner, texter som handlar om någonting…

”Ja, vi försöker i alla fall. Man får tolka allt hur man vill så klart, men vi försöker ju, eftersom det är på svenska så måste det vara äkta också. Så det är väl därför.”

Jag tycker det är rätt bra, det blir ju lättare för oss vanliga att ta till oss texterna.

”Kul att hör att du gillar det.”

Nu vet jag inte vad ni har för mål med bandet och så, men blir det inte svårare att nå ut med bandet utanför gränserna och så?

”Jo det är det ju. Vi har väl inte tänkt så jävla långt heller. Får vi bara åka runt och spela så är vi nöjda. Men självklart är ju målet att slippa ha ett annat jobb. Men det kan ju funka ändå, det finns många länder man kan spela i ändå. Men det är inget vi har funderat på så mycket.”

För mig är ni ju ganska nya, jag träffade Incarnit för en 1½ månad sedan och det var första gången jag hörde talas om er, men det känns lite som att det har tagit fart lite för er nu?

”Ja det har det gjort. Dels så hände det väldigt mycket när vi bytte namn och skilde oss från mängden, och sen har det bara ökat och ökat hela tiden. Och efter att vi släppte videon “Fly för ditt liv”-videon så blev det ett himla genomslag, och vi fick en jäkla spridning, så det har börjat hända mycket på kort tid.”

Ja, videon, det är ju ett ganska tydligt ställningstagande där… Det är ju inte så många som tar ställning idag.

”Nä, ville ju.. Det är ju svårt, för det kan ju missuppfattas väldigt lätt, och vi var lite rädda för det. Men vi har fått hur mycket bra respons som helst! Det gick ju vägen så som vi ville. Det är ju lätt att måla in sig själv i ett hörn, att man blir stämplad, men vi ville bara påtala ett problem, vi ville göra nånting om vad som faktiskt händer och som är på riktigt. Många människor som är väldigt utsatta. Det är inte så många, framför allt inte i den här genren som gör det. Det kändes som att det var lite rätt. Att nån tar upp det även här i det här forumet.”

Ja, jag tycker om det! Jag visade upp videon för sambon, hon blev eld och lågor över den. Dels jävligt bra låt och dels jävligt snygg video.

”Coolt! Jättekul att höra!”

Tycker det är rätt coolt med nyhetsuppläsaren och så ändå den här ganska brutal skrikiga rösten… Hur var det att spela in videon?

”Det var så roligt. Vi visste inte riktigt hur det skulle bli. Dels var det en allvarlig sak med flyktingströmmen och så, och sen var själva inspelningen ganska rolig… försöka vara allvarlig och låtsas vara nyhetsuppläsare…. Så det var ju lite tudelat. Men det var ju jävligt kul, det var ju inspelat med green-screen så det känns ju jävligt dumt att sitta där och vara seriös nyhetsuppläsare och sjunga, sen vers, sen prata och sen skrika och sen så en massa klipp där man bara flippar ur!”

Ja, det syntes faktiskt, att det var roligt att spela in!

”Jag har ju aldrig gjort någon större skådespelarinsats förut… så det var lite flippat!
Det är ju vår gitarrist Markus som gör videorna, han har gjort en massa videos åt en massa band i Karlstad.”

Det verkar ju finnas en stor marknad i Karlstad, en massa band…

”Ja det är ju dyrt att spela in videos, och alla vill ju ha det så billigt så möjligt. Och han har bara snubblat in på det när han gjorde videos till oss, och det är många som har fattat att han kan göra det. Han är ju lärare så han kan ju “utnyttja” elever för inspelningar. Så det är ju bara tur egentligen.”

Det här är ju er debutplatta?

”Det är inte det första vi släppt, men det är den första riktiga… eller… ja det är den första debutplattan!! Hahaha!

Första fullängdaren.”

Många gånger när man lyssnar på band som är i er genre så kan det bli ganska tradigt efter ett par tre låter, vilket jag inte känner när jag lyssnar på er… Tycker ni fått till en bra mix på låtarna. Är det nåt ni har jobbat mycket med?

”Kul att höra! Vi har ju haft många låtar och välja på. Men vi har ju valt bort vissa låtar. Man vill ju ha en variation och en röd tråd men det ska ändå låta lika. Det är ju medvetet, men sen också en slump. Vi vill ju inte att det ska bli tråkigt. Det får inte bli för rakt, men gärna enkelt. Så till viss del medvetet.”

Sen har ni faktiskt en låttitel som är det samma som bandnamnet, och det tycker jag är jäkligt coolt!

”Det var faktiskt den första låten vi gjorde.”

Jag så det är lite av er signaturlåt nu då?

”Ja precis, det har ju blivit det!”

Och nu är ni på väg till Göteborg på Sticky Fingers!  (Kim; ja det blir fett!) Hur är det med spelningar annars, blir det några?

”Jo, men det är hyfsat mycket. Vi har en ny bokare. Det rullar in, det blir mer och mer. Inte ute varje helg, men ganska mycket.”

Jag fick ett tips om ni ska lira med Incarnit i december…

”Vet inte om vi kan. Lite osäkert, men vi hoppas, det beror lite på.”

Sen har jag inte så mycket kvar att fråga om för tillfället, annat än, vem är det som är morbror till Jakob?

”Ehh… det är Markus! Tror jag…

(mummel i bakgrunden)-… jo det är Markus… ehhh varför…?”

Jag var inne på Ginza och kollade upp er skiva och bland recensionerna så såg jag att det var en Jakob som sa “Jag är så stolt över dig morbror! 🙂

”Hahaha… ja det är lite gulligt! :)”

Ja, men det var de frågor jag hade just nu. Jag får tacka så mycket för att jag fick ringa och störa dig! Lycka till ikväll, och så ses förhoppningsvis i framtiden!

”Det gör vi, ha det gött!”

Där slutar min intervju med Kim. Ser fram emot att höra mera från bandet. Så jävla bra musik! Innan länken kommer till albumet på Spotify, så måste jag få visa videon till låten “När du ljuger”, en så jävla bra låt så jag nästan gråter varje gång jag hör den!

Här kan du hitta Knogjärn:

Facebook: https://www.facebook.com/knogjarnkdWebsite: http://www.knogjarn.com

Uppdaterat! En ny intervju med Knogjärn! Innan showen i Eskilstuna 5/1-2018!

Här är debuten via Spotify:

\m/ thePepsRocker

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.