CRANNK festival-rapporterar från Metallsvenskan

ThePepsRocker fick möjligheten att åka till Örebro och Metallsvenskan förra veckan.

Jag landade i Örebro och Metallsvenskan runt kl 16:30 med strålande sol och nästan 27 grader varmt. Just då var det inte särskilt mycket folk inne på området. Första bandet ut heter Convict och de började inte förrän om en halvtimme, så jag gled runt området lite och snackade lite med Incarnits manager Jimmie tills det var dags.

Convict: Nästan på slaget 17:00 så drog så Convict igång på Nemis (NEMIS = New music in Sweden). Bandet kommer från Kumla utanför Örebro och lirar klassisk heavy metal med rätt mycket drag av Iron Maiden och Judas Priest. Kändes som att sångaren är hårt inspirerad av Bruce Dickinson i sina yngre dagar, byxor och strumpor ser ut att komma från Powerslave-turnén! Tyckte att bandet gjorde en bra spelning, och det svängde ganska bra! Klassisk heavy metal i min smak. Kan bli ett band att hålla ögonen på.

DSC_0800

Incarnit: 17:25 var det dags att släntra iväg till lilla scenen där Incarnit gick på. Ett band som jag brinner lite extra för. Dels var det dessa herrar jag fick göra min första live-intervju nånsin med, och dels har deras manager Jimmie hjälp mig med en massa andra saker. Och så gillar jag ju deras musik så klart!

Jag kände mig väldigt nyfiken på hur det ska låta live, det var ett tag sedan Incarnit spelade live, och sedan har de också bytt basist, för vilken det även är premiär med bandet.

De börjar med ett tufft intro, sedan körde låtarna By the grace of dead, I am chaos och Howl. Inte i den ordningen, men det spelar mindre roll.

Det lät bra och det var svårt att stå still. Grabbarna var tighta och gav allt på scenen. Tyvärr lider bandet av att de bara har 20 minuter på sig, vilket är ruskigt lite, och hinner bara köra tre låtar. Men det ger mersmak och jag ska hålla utkik efter nästa spelning!

Incarnit

Evil Conspiracy: Direkt efter Incarnit drar jag till Nemis – scenen igen, det är dags för Evil Conspiracy. Tyckte jag kände igen namnet, och när jag ser deras backdrop så inser jag att jag har ju faktiskt lyssnat en del på deras platta Prime Evil och tyckt att det varit helt OK musik.

För att beskriva Evil Conspiracy kan man kanske säga power metal med mera stänk och lite thrash. Tyckte det såg lite osäkert ut i början, men det tog sig. När de sen körde igång låtarna Prime Evil och Rule the ruins, ja då var det ett jävla drag! Bra spelning, fick mig att gå hem och lyssna på plattan igen.

Evil Conspiracy

Browsing collection: Det är ingen rast och ingen ro, så det är bara att bege sig till lilla scenen igen för nu är det dags för dagens positiva överraskning! Det är Browsing Collection, ett tjejband från Skövde som lirar svängig fet hårdrock med lite punkattityd. Hade aldrig hört tjejerna tidigare, och jag blev lite frågande när de sound-checkade, men mina fördomar blåste rakt på skam efter första versen! Riktigt bra musik, bra röst och en härligt attityd. Det här kommer jag vilja se mera av!

DSC_0808

The Kristet Utseende: Vad kan man säga om The Kristet Utseende? Har försökt lyssna på dem på Spotify tidigare, men jag har inte riktigt lyckats tycka om det. Framför allt har jag väldigt svårt för sången. Jag kan väl inte påstå att jag blev ett inbitet fan efter spelningen, men det var mycket bättre live. Dessutom, bara genom att använda toa-borstar som trumpinnar ger en extra tumme upp!

DSC_0814

Knogjärn: Tillbaka till lilla scenen och tar plats för att se kvällens bästa band och föreställning! Knogjärn (precis som Incarnit från Karlstad) drar igång. Och som de drog igång! Kvällens bästa ös enligt mig. Vi bjöds på “Sprickor i fasaden”, “När du ljuger”, “Fly för ditt liv”, “En av oss”, “Bitar av glas”(? Tror jag den heter, det var en helt ny låt) samt “Knogjärn”. Riktigt bra tryck!

DSC_0817

Dr Living Dead: Röjet fortsätter sedan på Nemis-scenen med Dr Living Dead och deras 90-tals thrash. Får vibbar av allt från Slayer, Kreater och Suicidal Tendencies vilket passar mig perfekt. Kommer på att jag har ju hört dessa herrar tidigare, och då också tyckt att det var bra ös. Tyvärr blir det en aningen enformigt efter en fyra fem låtar, men det beror nog inte så mycket på bandet, utan hur jag uppfattar genren. Men det är en ruggigt stark spelning.

DSC_0823

Steelwing. Så heter bandet som har den otacksamma uppgiften att följa upp Knogjärn och Dr Living Dead. Jag vet inte, men detta funkar inte alls för mig. Old-school heavy metal, som inte låter så himla bra och jag vet inte, jag stör mig lite på attityden hos medlemmarna. Men de kanske bara var lite nervösa? Nej, jag tog en korv i stället.

DSC_0827

Danko Jones: Behöver väl ingen närmare presentation. Ruggigt rutinerad och gör väl sällan en dålig show. Det händer inte idag heller, även om det kanske inte riktigt vill ta sig de första låtarna. Men sen tar det sig med “First date” (tror jag den heter) och sen är det järnet in i mål. Extra plus för att han tog sig tid att hedra alla musiker som tyvärr lämnat oss den sista tiden.

DSC_0830

Tyvärr var det allt jag hann med. Festivalen fortsatte ju två dagar till, men ibland räcker inte tiden till. Men stort tack till Jimmie och Incarnit som fixade in mig och lät mig hänga med dem under kvällen! Det var en riktigt bra dag!

\m/ Peps

p.s Ta gärna tillfället i akt och läs mina intervjuer med Incarnit och Knogjärn!

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.